ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ
ΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΟΤΑΝ ΑΝΑΤΙΘΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ
Ενημερωτικό για την ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ της ΕΛΜΕ ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ στη ΔΔΕ Δ΄ ΑΘΗΝΑΣ
Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 το ΔΣ της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας πραγματοποίησε παρέμβαση στον διευθυντή Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας , διεκδικώντας την κάλυψη των κενών στα σχολεία μας, τα οποία φτάνουν τις τετρακόσιες ώρες (400), ενώ ταυτόχρονα τεράστιο είναι το πρόβλημα στα κενά σε παράλληλη στήριξη και ειδικό βοηθητικό ή και επιστημονικό προσωπικό.
Τα μέλη του ΔΣ τοποθετηθήκαμε ως ακολούθως:
α) Παρουσιάσαμε τα προβλήματα σε ελλείψεις εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων που εντοπίζονται σε πολλά σχολεία. Επικεντρώσαμε σε αυτά όπου το πρόβλημα παρουσιάζεται πιο οξυμένο, κυρίως Επαγγελματικά Λύκεια και Ειδικά Σχολεία και απαιτήσαμε να δοθεί λύση με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών.
β) Ξεκαθαρίσαμε τη θέση του σωματείου ότι τα κενά είναι απαράδεκτο να «καλύπτονται» με υποχρεωτική ανάθεση υπερωριών. Αυτό δεν αποτελεί εκπαιδευτική πολιτική, αλλά πολλαπλή υποβάθμιση και υποτίμηση των εκπαιδευτικών και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών/-ριών.
γ) Στηλιτεύσαμε την απαράδεκτη πρακτική (αλήθεια, προβλέπεται και αυτό από τις κείμενες διατάξεις;) της περικοπής διδακτικών ωρών και της αναμόρφωσης του προγράμματος. Αποτέλεσμα εδώ δεν είναι να ικανοποιούνται οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών/-τριών αλλά, αντιθέτως, να κάνουν όλοι μάθημα υποτυπωδώς, «για τα μάτια», με ευθύνη του ΥΠΑΙΘΑ και της διοίκησης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ευαίσθητο θέμα των κενών που προκύπτουν στα τμήματα Υποδοχής (ΖΕΠ), όταν η σύμβαση συναδέλφων αναπληρωτών/τριών που διδάσκουν σε αυτά μετατρέπεται από μειωμένου σε πλήρους ωραρίου και κατόπιν μετακινούνται προκειμένου να καλύψουν αλλού εκπαιδευτικές ανάγκες. Ως αποτέλεσμα, οι μαθητές/-τριες που φοιτούν στα τμήματα ΖΕΠ, κατά κανόνα πρόσφυγες, μένουν κυριολεκτικά χωρίς καθόλου μάθημα και φυλλορροούν. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται στην Δ΄ Αθήνας κατ΄ εξακολούθηση. Αλήθεια, αυτοί οι μαθητές/-τριες είναι «παιδιά ενός κατώτερου θεού»;
δ) Τονίσαμε την επαγγελματική εξουθένωση των συναδέλφων/-ισσών και την εντατικοποίηση που κυριαρχεί στον κλάδο η οποία θα επιδεινωθεί με την επιβολή και υποχρεωτικών υπερωριών.
ε) Επισημάναμε την έλλειψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε μια περίοδο έξαρσης της σχολικής βίας, της νεανικής παραβατικότητας και της εμφάνισης πολλών προβλημάτων ψυχικής υγείας των μαθητών/-τριών.
Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΠΕΚΑΔΕ) κ. Παπαδάκης Δημήτριος (Δ/ντής 1ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου) που κατέθεσε τον προβληματισμό του σχετικά με την ύπαρξη πολλών κενών στο μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας. Σημείωσε ότι αυτά τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε με την περικοπή διδακτικών ωρών και την αναμόρφωση του προγράμματος, γιατί αυτό οδηγεί στην υποβάθμιση της διδασκαλίας του μαθήματος, αλλά ούτε με την ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών γιατί αυτό επιδεινώνει την επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών.
Από την πλευρά του ο διευθυντής εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας υπερασπίστηκε τη νομιμότητα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, παραδέχτηκε ότι τα κενά υφίστανται και η διαχείρισή τους γίνεται στη βάση κάποιων «προτεραιοτήτων», που νομιμοποιείται και από το αναλυτικό πρόγραμμα που διακρίνει τα μαθήματα σε Α,Β και Γ κατηγορίας. Συγκεκριμένα μας ενημέρωσε ότι υπερωρίες έχουν ήδη ανατεθεί και θα ανατεθούν και άλλες πολλές, εφόσον είναι νόμιμο. Δεν δεσμεύτηκε για την κάλυψη ούτε μίας ώρας, με νέες προσλήψεις.
Συνάδελφοι/-ισσες,
Τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/-τριών μας, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως απεχθές κόστος. Το κράτος θεωρεί δημοσιονομικό κόστος την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών, αλλά την ίδια ώρα τα χρήματα που εξοικονομούνται από τη βαριά φορολόγηση των εργαζομένων καθώς και από την προκλητική διαχρονική μισθολογική καθήλωση προσφέρονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, του «πράσινου new deal», της πολεμικής οικονομίας. Παράλληλα, δεν μπορεί οι εκπαιδευτικοί να είναι συνεχώς με το δάχτυλο και την πυγμή.
Είναι φανερό ότι πρόκειται να προχωρήσει η ανάθεση πολλών ακόμα υποχρεωτικών υπερωριών από τους Διευθυντές/-ντριες των Σχολείων σε εκπαιδευτικούς, με την καθοδήγηση της διοίκησης, για την κάλυψη των κενών! Πάντα, με τα ίδια “επιχειρήματα”, ότι τάχα είναι προσωρινές και ότι προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Καταγγέλλουμε την προσπάθεια κάλυψης των κενών με υποχρεωτικές υπερωρίες και επισημαίνουμε τα εξής:
α) Οι υποχρεωτικές υπερωρίες, δεν αποτελούν λύση για την κάλυψη των κενών. Η ανάθεση και άλλων καθηκόντων, αλλά και άλλων διδακτικών αντικειμένων σε εκπαιδευτικούς, που ήδη έχουν επιβαρυνθεί με αμέτρητες εξωδιδακτικές εργασίες, είναι σε βάρος της μόρφωσης των μαθητών/μαθητριών .
β) Η αύξηση του διδακτικού ωραρίου, με το έτσι θέλω, παραβιάζει το θεσμοθετημένο διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών, επιφέρει βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας τους και μια σειρά αρνητικές επιπτώσεις στον προσωπικό, οικογενειακό προγραμματισμό. Επηρεάζει αντικειμενικά και τη δυνατότητα των εκπαιδευτικών να προγραμματίσουν και να διδάξουν με επάρκεια ένα ακόμα εκπαιδευτικό αντικείμενο, σε πολλές περιπτώσεις νέο.
γ) Οι υποχρεωτικές υπερωρίες στερούν το δικαίωμα της εργασίας σε νέους συναδέλφους/-ισσες μας, που παραμένουν άνεργοι. και ξεροσταλιάζουν πάνω σε έναν υπολογιστή, περιμένοντας την πολυπόθητη πρόσληψή τους, σε κάποια φάση…
δ) Ακόμα και ο ισχύων νόμος (άρθρ. 100 Ν. 4823/2021) αναφέρει πως ο Διευθυντής του σχολείου “δύναται” να αναθέσει υπερωρίες και μόνο στην περίπτωση που, “οι εκπαιδευτικοί της ίδιας ειδικότητας που υπηρετούν στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα καλύπτουν πλήρως το υποχρεωτικό τους διδακτικό ωράριο και δεν υπάρχουν πλεονάσματα ωρών της ίδια ειδικότητας σε σχολικές μονάδες της ίδιας ή όμορης ομάδας σχολείων”. Από πουθενά συνεπώς δεν προκύπτει υπηρεσιακή υποχρέωση του Διευθυντή να αναθέσει υποχρεωτικές υπερωρίες, με προφορικές εντολές του ΔΙΔΕ, ενώ απαιτείται και έγγραφη βεβαίωση της ΔΔΕ για τη μη ύπαρξη πλεονασμάτων στην ειδικότητα. Η καθολική, από τα πάνω ανάθεση υπερωριών και μάλιστα με προφορικές εντολές, συνιστά καταχρηστική πρακτική.
Η επιλογή της ανάθεσης των υποχρεωτικών υπερωριών είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ΥΠΑΙΘΑ, Περιφέρειας και ΔΔΕ, που καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.
Για όλα τα παραπάνω, επαναλαμβάνουμε τη διαχρονική θέση της ΕΛΜΕ και των εκπαιδευτικών σωματείων:
- Να καλυφθούν όλα τα κενά με Μαζικούς Διορισμούς Μόνιμων Εκπαιδευτικών
- Να μην καταστρατηγείται το εργασιακό ωράριο των συναδέλφων/ισσών. Καμία υποχρεωτική ανάθεση υπερωριών. Να παρθούν πίσω τώρα όλες οι αποφάσεις για υπερωρίες.
- Να σταματήσουν οι απειλές και οι πιέσεις.
Στη βάση αυτή:
α) Καλούμε τους/τις συναδέλφους/-φισσες που καλούνται να αναλάβουν υποχρεωτική υπερωριακή εργασία να δηλώσουν, πως δεν το επιθυμούν. Σε περίπτωση, που ο Διευθυντής/η Διευθύντρια προχωρά στην ανάθεση των υπερωριών υποχρεωτικά, να ζητούν να δοθεί γραπτά τόσο απόσπασμα της πράξης του Διευθυντή (δεν απαιτείται πράξη Συλλόγου Διδασκόντων πλέον), όσο και βεβαίωση της ΔΔΕ πως δεν υπάρχουν πλεονάσματα ωρών της ίδια ειδικότητας σε σχολικές μονάδες της ίδιας ή όμορης ομάδας σχολείων, όπως αναφέρει η νομοθεσία. Να υποβάλλουν για τον σκοπό αυτό αίτηση στο πρωτόκολλο του σχολείου. Να ενημερώνουν το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ.
β) Κηρύσσουμε στάσεις εργασίας κατά τις ώρες και τις ημέρες που ανατίθενται από το/την Διευθυντή/-ντρια του σχολείου οι υποχρεωτικές υπερωρίες, αποκλειστικά από την υπερωριακή απασχόληση. Για τον σκοπό αυτό, θα επιδώσουμε και σχετικό εξώδικο άμεσα προς ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας, Αν. Αττικής και ΥΠΑΙΘΑ, τέσσερις ημέρες από την επίδοση του οποίου, δύναται ο/η συνάδελφος/-ισσα να δηλώνει στάση εργασίας από τις ώρες υπερωριακής απασχόλησης (θα υπάρξει ενημέρωση για την έναρξη).
γ) Υπενθυμίζουμε, σε όσους βιάζονται να απειλήσουν τους/τις συναδέλφους/ισσες με πειθαρχικές ποινές, ότι η συμμετοχή σε στάση εργασίας ή απεργιακή κινητοποίηση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και άρνηση εκτέλεσης καθήκοντος, αλλά συμμετοχή σε νόμιμα προκηρυγμένη μορφή απεργιακής κινητοποίησης. Η απεργία, η στάση εργασίας και η συμμετοχή των εργαζομένων στις αποφάσεις των σωματείων είναι κατάκτηση που θα την υπερασπιστούμε μέχρι τέλους. Επιπλέον, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση που ακολουθεί στο τέλος, δεν μπορεί να επιφέρει περικοπή ημερομισθίου, αφού ο/η εκπαιδευτικός, εκτελεί κανονικά το διδακτικό του ωράριο, αλλά και τις εξωδιδακτικές εργασίες που του/της έχουν ανατεθεί (η ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών είναι διδακτικό και όχι εξωδιδακτικό καθήκον).
Η στάση εργασίας την ώρα της υποχρεωτικής υπερωρίας οδηγεί μόνο σε μη πληρωμή αυτής της ώρας και δεν μπορεί να οδηγεί σε άλλη περικοπή μέρους του μισθού που καλύπτει το κανονικό υποχρεωτικό ωράριο του εκπαιδευτικού. Ως εκ τούτου, οι Δ/ντες και Δ/ντριες οφείλουν να ενημερώνουν με έγγραφο προς τη Διεύθυνση Οικονομικού της ΔΔΕ πως οι στάσεις εργασίας αφορούν αποκλειστικά σε μη πραγματοποιηθείσα υπερωριακή απασχόληση.
- Καλούμε τις Διευθύντριες και τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να μην αναθέτουν υποχρεωτικές υπερωρίες, δηλαδή να μην κάνουν χρήση του νόμου (εφόσον διευκρινίστηκε ότι δεν αποτελεί υποχρέωσή τους αλλά δυνατότητα) και συλλογικά μαζί με την ΕΛΜΕ να διεκδικήσουμε την κάλυψη όλων των κενών με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το εκπαιδευτικό προσωπικό.
- Καλούμε τους/τις συναδέλφους/συναδέλφισσες να πάρουν μαζικά μέρος στις στάσεις εργασίας, όταν τούς ανατίθενται υπερωρίες, παρά τη θέλησή τους.
- Καλούμε την ΟΛΜΕ να συνεδριάσει για το ζήτημα της ανάθεσης υποχρεωτικών υπερωριών προκειμένου να δώσει κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, οργανωμένα, συντεταγμένα, σε όλη την Ελλάδα.
Η γνωμοδότηση εδώ: https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/216745_gnomodotiko-simeioma-parakratisi-hrimaton-se-ekpaideytikoys-gia-stasi-ergasias
Leave a Reply